Mă întorc de unde am pornit.

În momentul în care scriu aceste rânduri, au mai rămas mai puțin de cinci luni până la punerea în practică a celei mai mari ambiții din viața mea. De aceea, aș dori pe cât posibil să îmi descriu clar și coerent starea și situația mea actuală, deși nu pot garanta nimic în acest sens.

Mă aflu la sfârșitul unui an de cotitură, la începutul căruia priveam în abisul depresiei bântuit de cele mai negre gânduri, și la sfârșitul căruia mă pregătesc să traversez, de unul singur, șase țări europene, aproape 2800 de km de la Iași până-n Londra, folosind unul dintre cele mai ingenioase, eficiente și durabile mijloace de transport inventate vreodată: bicicleta. Și intenționez să-mi împărtășesc această experiență prin intermediul a ceea ce doresc să fie primul meu film documentar, al cărui subiect principal voi fi eu și călătoria mea. Deși nu știu dacă această ambiție, dusă până la capăt, mi-ar da ocazia să-mi lăs o amprentă cât de mică asupra ciclismului de distanță lungă sau a cinematografiei documentare din România, ea are potențialul de a mă ridica, măcar un pic, peste limitele mediocrității. Iar despre această mediocritate, și motivele pentru care vreau s-o depășesc, voi spune câteva cuvinte.

Se întâmplă să scriu aceste rânduri la aproape doi ani de când, în sinea mea, s-a produs o ruptură radicală dintre cel care eram până atunci și cel care m-am simțit, deodată, obligat să devin. N-are rost să intru în detalii cu privință la motivul concret al acestei rupturi. Motivele de fapt sunt mai multe și unele mocneau în mine de mai multă vreme, însă șocul care s-a produs atunci mi-a impus obligativitatea unei tranziții cât mai urgente, o tranziție care s-a dovedit a fi nu numai problematică, ci și aproape imposibilă, cel puțin până recent. Pentru că această tranziție înseamnă, în primul rând, să întorc spatele unui întreg deceniu pe care eu îl consider pierdut, o perioadă a vieții mele caracterizată prin demotivare, depresie, delăsare și stagnare. O perioadă a cărei influență persistentă continuă să mă apese atât de mult, încât continui să ezit în a declara-o încheiată. Iar simpla posibilitate a extinderii acestui deceniu pierdut într-un al doilea eu o consider inacceptabilă. De aceea am luat decizia ca mediocritatea să nu aibă ce căuta pe lista mea de opțiuni. Aveam intenții mari atunci, acum aproape doi ani. Cel puțin asta credeam că erau, intenții. Ridicasem ștafeta destul de sus, ardea în mine impulsul de a zbura până la Lună și mai departe. Mi-am dat seama apoi că zborul nu e pentru mine. Am continuat și continui să privesc departe, dar mi-am conștientizat repede nivelul real, și asta n-a avut un efect tocmai plăcut asupra mea. Asta până când mi-am dat seama că pot călători și altfel. Ba chiar, într-un mod superior zborului, în multe privințe. Și așa s-a născut noua mea ambiție, și așa mă întorc de unde am pornit…

Personajul omului nemulțumit, care vrea să-și demonstreze sie însăși și restului lumii că este capabil de măreție, este un tipar psiho-social care s-a conturat cu mult înainte de venirea mea pe lume. În ceea ce mă privește, mi-a mai rămas puțin timp până când va trebui să negociez termenii ambiției mele cu doamna Realitate. Așa că n-ar trebui să surprindă pe nimeni, pe mine cu atât mai puțin, faptul că mă simt un pic copleșit de ceea ce mi-am propus. Însă dracii din mine trebuie potoliți cumva. Nu știu dacă împlinirea acestui ideal al traversării unui continent cu bicicleta îi va liniști odată pentru totdeauna, dar știu sigur că fără ei, nici nu mi-ar fi trecut prin cap vreodată că aș încerca să fac așa ceva.

…să le mulțumesc?

ImageBicicleta mea la Oituz, județul Bacău. Imagine de pe traseul Iași-Brașov pe care l-am parcurs astă vară.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: